Mis on maca?
Maca on ainulaadne ristõieline taim, mis on pärit Lõuna-Ameerikast. Tänapäeval kasvatatakse seda Peruu, Boliivia ja Loode-Argentiina mägismaal. Tänu oma tervendavatele omadustele nimetatakse taime ka Peruu ženšenniks.
Lõuna-ameeriklased kasutavad taime juurt toiduks. Indiaani hõimud, kes asustasid Lõuna-Ameerikas asuvad Andide mägipiirkonnad, olid kasutanud Maca't ravimina juba mitmeid sajandeid. Tänapäeval on Maca maailmas tuntud kui ülimalt tõhus supertoit, millel on suurepärased tervist turgutavad omadused. Maca avaldab positiivset mõju aju ja närvisüsteemi toimimisele. Teadlased on teinud kindlaks, et maca sisaldab palju eeterlikke õlisid, A-, B-, E- ja C-vitamiine, erinevaid mikroelemente ja mineraale (sealhulgas vase, magneesiumi, kaltsiumi, raua ja tsingi ühendeid.)
Maca kasulikud omadused
Maca on tuntud oma kasulike omaduste poolest. Need omadused on:
- aju aktiivsuse parandamine;
- mälu ja intellektuaalsete võimete suurendamine;
- emotsionaalse seisundi parandamine;
- keha üldise toonuse suurendamine, suurem vastupanuvõime stressile ja infektsioonidele;
- keha jõudluse parandamine.
Maca sobib ideaalselt taimetoitlastele, sportlastele ja kõigile, kes soovivad toituda tervislikult ja harrastada aktiivset eluviisi. Maca’t ei soovitata rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele.
Maca kasutamine
Maca’t tuleb tarvitada vastavalt soovitustele, mis on märgitud tootepakendi juhises. Kui tarbida kapslitena, siis võetakse seda söögi ajal 1–2 kapslit päevas. Pulbri puhul on soovituslik lugeda seda, mis on tootepakendil kirjas. Soovitatav on võtta toidulisand päeva esimesel poolel, vastasel juhul võib see põhjustada unehäireid.
Maca jahu võib lisada küpsetistele, jookidele või suppidele. Selle päritolumaal süüakse taime toorelt, keedetud ja kuivatatud kujul.
Maca kõrvaltoimed ja üleannustamine
Maca sisaldab ainult selliseid aineid, mis on inimkehale kasulikud; seetõttu ei ole selle kasutamisest tulenevaid kõrvaltoimeid registreeritud. Ühtlasi ei ole teavitatud ühestki üleannustamisest. Inimestel võib siiski esineda mõnede toidulisandi komponentide individuaalne talumatus, mis võib selle kasutamise tagajärjel põhjustada löövet, põletust, sügelust ja muid allergilisi reaktsioone. Lõpetage toote tarbimine, kuid teil on tekkinud mõni kirjeldatud tunnus.